Hnačka a jej liečba
Hnačka je časté (viac ako 3×/deň) vyprázdňovanie riedkej stolice.
Akútna hnačka sa začína náhle a trvá krátko. Trvá menej ako 4 týždne a je väčšinou infekčného pôvodu.
Toto neplatí pre dojčené deti, ktoré mávajú aj niekoľko redších stolíc denne, ktoré nepovažujeme za hnačku.
Dôležitá je náhla alebo postupná zmena počtu stolíc, spojená s riedkou konzistenciou a často aj so zmenou farby stolice.
Najčastejšie príčiny hnačky
Najčastejšie sa stretávame s hnačkami infekčného pôvodu.
*Bakterialne hnačky
V našich podmienkach sú najčastejšimi pôvodcami Salmonella, Campylobacter, E.coli
Salmonelóza
Najčastejší pôvodca hnačkového ochorenia u nás.
Výskyt: hlavne v lete, najviac postihnuté deti do 1 roka, mladí ľudia do 20 rokov a starší ľudia nad 70 rokov
Inkubačná doba: niekoľko hodín až dní
Zdroj nákazy: hydina, hovädzí dobytok, prasatá, vtáky a ostatné domáce zvieratá, kontak alebo konzumácia kontaminovaných produktov
Prenos: je možný aj priamym kontaktom s chorým pri nedodržiavaní hygienických zásad
Klinické prejavy: únava, bolesť hlavy, zvracanie, bolesť brucha, hnačka – vodnatá stolica, niekedy s prímesou krvi, hlienu a kŕče v bruchu, pripadne bolestive nútenie na stolicu
Akútna otrava potravinami: požitie potrvavín s vysokým obsahom salmonelvedie k prudkému zvracanianiu, profúznej hnačke, významným stratám tekutín a elektrolytov a hroziacemu šoku.
Kampylobakteriová infekcia
Prenos: z infikovaných zvierat na človeka buď priamym kontaktom, alebo požitím kontaminovanej potravy, najmä nedostatočne tepelne spracovaným mäsom, tiež prenos z infikovaných ľudí
Inkubačná doba: 1-8 dní
Klinické prejavy: vodnatá hnačka, kolitída (zápal čreva), horúčka, kŕčovité bolesti brucha niekedy pripomínajúce zápal slepého čreva; príznaky trvajú obvykle 1 – 7 dní
Infekcie vyvolané E. coli:
E. coli spôsobuje hnačku hlavne u detí, ale môže sa vyskytnúť aj u dospelých
Zdroj nákazy: chorý človek alebo bacilonosič
Klinické prejavy: vodnaté stolice, väčšinou bez výrazného zápachu, niekedy zvracanie a bolesť v bruchu
Inkubačná doba: niekoľko hodín
*Vírusové hnačky
Výskyt: až 1/3 hnačkových ochorení je vyvolaná vírusmi; ochorenie postihuje ktorúkoľvek vekovú skupinu, ale zraniteľné sú najmä deti a starší ľudia
Pôvodca: ochorenie vyvolávajú hlavne vírusy: norwalk, rotavírusy, adenovírus, astrovírusy, picornavírusy.
40 % hnačkových ochorení u detí je vyvolaných rotavírusmi. Chrániť deti pred rotavírusovými hnačkami môžeme očkovaním - bližšie informácie najdete na našej stránke - v časti očkovanie.
Ochorenie je často sprevádzané zvracaním, niekedy veľmi úporným, ktoré prehlbuje stratu tekutín. Z tohto hľadiska sú opäť najviac ohrozenou skupinou práve dojčatá.
Príznaky straty tekutín
Strata tekutín sa prejavuje suchými perami a suchou ústnou sliznicou, u dojčaťa je prepadnutá fontanela, koža je povädnutá, dieťa je spočiatku nepokojné a plačlivé. Pri závažnej dehydratácii je dieťa postupne apatické, môže sa objaviť porucha vedomia rôzneho stupňa, oči sú zapadnuté, dieťa močí veľmi málo – moč je tmavý, z úst cítiť acetón.
Liečba akútnej hnačky
Spočiatku u všetkých typov hnačiek je rovnaká. Spočíva v dôslednej rehydratácii a diéte.
Hlavné zásady pri liečbe:
1. zamedziť dehydratácií dieťaťa - Liečenie spočíva vo včasnej náhrade stratených tekutín a minerálov (rehydratácia) a včasnom podaní tolerovaných potravín (realimentácia) s cieľom zabrániť ďalšiemu poškodeniu črevnej sliznice podávaním rehydratačných roztokov- napr.Kulíšek, Biogaia Protectis - tento je chuťovo veľmi prijateľný, Humana, ORS HIPP, Ele Dietix, ale aj vodicku a starším deťom neochutenú a nesýtenú minerálku
Tekutiny podávame v malých dávkach a často.
Pri rehydratácii sa nahrádzajú straty vody a solí za predpokladu, že dieťa je schopné príjmu tekutín ústami (nevracia).
Zabezpečenie dostatočného príjmu tekutín u dojčaťa znamená prijať 120 až 180 ml tekutiny/kg telesnej hmotnosti za 24 hodín, u batoliat je to o niečo menej - 100 - 120 ml tekutín na 1 kg hmotnosti za 24 hodín.
Do tohto objemu počítame aj jedlo v tekutej forme (mlieko, dojčenie), slabý čierny alebo feniklový čaj prisladený hroznovým cukrom (glukopurom), dojčenská voda.
Zásady rehydratácie rehydratačným roztokom
Roztok podávajte vždy vychladený na 4 – 8 °C, po lyžičkách, napr. po 5 – 10 minútach vždy 5 – 10 ml roztoku (jedna dnešná čajová lyžička má objem 4 ml, takže podáte 2 – 3 lyžičky, interval môžete predĺžiť na 15 – 20 minút podľa situácie). Nikdy roztok nedochucujte ovocnou šťavou alebo džúsom.
Nikdy nepodávajte nápoje typu Coca-cola alebo džúsy – majú minimum minerálov a príliš cukru, ktorý nie je pre porušené trávenie žiaduce; tieto nápoje je možné použiť u niektorých kolapsových stavoch starších detí, ale rozhodne nie pri hnačkovom ochorení spojenom so zvracaním.
Rehydratácia musí byť rýchla a má byť zvládnutá za 4 hodiny, za ten čas podajte 30 – 50 ml roztoku na 1 kg hmotnosti dieťaťa.
2. postupná realimentácia - t.j. postupne podávame dobre znášanú a ľahko stráviteľnú stravu (diéta). Do jedálnička nezaraďujeme nové príkrmy (hlavne u dojčiat).
Dôležité je podávat ́ malé dávky kašovitého jedla v kratších intervaloch.
3. medikamentózna liečba - probiotiká napr. Enterol, Enterina a iné, smecta, čierne uhlie - tieto lieky sú voľnopredajné. Antibiotickú liečbu ordinuje iba lekár až po kultivačnom vyšetrení stolice a IBA v indikovaných prípadoch.
Protihnačková diéta pre deti staršie ako 1 rok:
Hlavná zásada: vylúčiť tuky, mlieko a mliečne výrobky,cukor.
Nápoje: slabý čierny čaj( nearomatizovaný): horký alebo sladený glukopurom.
- ryžový odvar, mrkvový odvar, nesladené a nesýtené minerálne vody s vyšším obsahom sodíka
Sladenie: glukopurom- hroznovým cukrom
Polievky: bez zápražky, bez mäsového vývaru a tuku: ryžová, mrkvová, zeleninová
Zelenina: varená: mrkva, tekvica, zemiaky
Kaše s vodou: zemiaková, ryžová
Pečivo: diétne sucháre, staršie biele pečivo bez tuku, ryžové chlebíčky, slané tyčinky bez semienok, maces
Ovocie: mixované – banány, strúhané jablká bez šupky,varené jablkové pyré
Dieta u detí, ktoré sú mladšie ako 6 mesiacov a sú plne dojčené:
Matka drží protihnačkovú diétu a pokračuje v dojčení. Medzi dojčeniami podávame rehydratačné roztoky lyžičkou alebo striekačkou. Pri striekavých vodových stoliciach pred dojčením podáva lyžičkou ryžový odvar osladený glukopurom.
U detí mladších ako 4 mesiace na strave s plne adaptovaným mliekom ( napr. Nutrilon, Beba, Sunar...) nahradíme toto mlieko bezlaktózovou formulou. Najlepšie ak je bezlaktózové mliečko od výrobcu bežného mliečka, ktoré dieťatko papá. Mlieko môžete zarobiť v ryžovom odvare. Medzi dávkami podávajte lyzičkou glukopurom sladený ryžový odvar, alebo prevarenú vodu.
Môžete aj vynechať mliečnu dávku a pristupujete k podávaniu samotného ryžového odvaru sladeného glukopurom.
U detí, ktoré mali zaradené príkrmy: ponechávame tieto príkrmy: zemiaková kaša na vode, varené mrkvové pyré s vodou, mixované banány, mixované varené jablko, bezmliečnu ryžovú kašu.
Môžeme robiť aj rôzne kombinácie: mrkva-zemiak, mrkva-ryža, ryža-banán, jablko-banán... atď.
Mliečna dávka je nahradená bezlaktózovým mliekom. Bezlaktózové mliečko môžete zarobiť miesto vody ryžovým odvarom.
Upozorňujem že bezlaktózové a hypoalergénne mlieko nie je to isté.
Ak sa stav upravuje - zahustenie stolice,menší počet stolíc, postupne môžme do stravy zaradiť varené kuracie alebo morčacie mäso a vývar, z mliecnych výrobkov je vhodne pridať najprv biely nízkotučný jogurt, bezvaječné ecstoviny. Ak sa po zavedení tychto potravín ťažkosti nevrátia, postupne a pomaly sa vraciame k normálnej strave. Normálne mlieko zavádzame do stravy nakoniec.
Smectu a čierne uhlie podávame počas hnačky, probiotiká môžeme podávať aj dlhšiu dobu po úprave stavu.
Ryžový odvar (1 liter): v chladničke vydrží 24 hodín:
Príprava: 50 g ryže varíme v 2 litroch vody asi 1,5 hod, potom precedíme a doplníme do 1 litra prevarenou vodou
alebo
1 polievková lyžica vody do litra vody, variť hodinu, vodu dolievať. Potom buď precediť alebo použit do kaší a pyré celé bez precedenia.
Mrkvový odvar (0,5 litra): Príprava: 250 mg očistenej mrkvy varíme asi 1 hod, potom všetko rozmixujeme, precedíme a doplníme do 0,5 litra prevarenou vodou. Mrkva by mala byť z overeného zdroja alebo BIO.